Een groen schoolplein is veel meer dan alleen een speelplek; het is een ruimte waar kinderen spelenderwijs leren, ontdekken en bewegen in een natuurlijke omgeving. Steeds meer scholen kiezen voor de aanleg van een groen schoolplein en dat is niet zonder reden. In dit artikel bespreken we de voordelen van een groen schoolplein én de belangrijkste elementen die daarin niet mogen ontbreken.
Wat zijn de voordelen van een groen schoolplein?
Stimuleren van lichaamsbeweging
Natuurlijke speelomgevingen moedigen kinderen aan om te bewegen. Klimmen, rennen en balanceren zijn goede vormen van lichaamsbeweging en op een groen schoolplein vol heuvels, boomstammen en paden vinden kinderen dat heel leuk. Dit draagt bij aan de motorische ontwikkeling en vermindert bovendien de kans op overgewicht.
Meer rust en minder stress
Uit onderzoek blijkt dat kinderen zich rustiger voelen in een groene omgeving. Het contact met de natuur helpt stress te verminderen en zorgt voor een betere concentratie in de klas.
Betere sociale interactie
Een groen schoolplein bevordert sociale interactie. Kinderen worden uitgedaagd om samen te werken en creatief te spelen. Natuurlijke elementen geven bovendien ruimte voor verschillende soorten spel, waardoor iedereen zijn plek kan vinden.
Leren over natuur en duurzaamheid
Met een groen schoolplein komen kinderen direct in aanraking met de natuur. Ze leren spelenderwijs over planten, vogels, insecten, seizoenen en het belang van in duurzame harmonie samenleven met de natuur.
Een groen schoolplein is klimaatbestendig
Groene schoolpleinen zijn klimaatvriendelijker dan traditionele speelpleinen van tegels en asfalt. Ze vangen regenwater goed op en zorgen voor verkoeling in de zomer, waardoor hittestress wordt verminderd. Nu we steeds vaker met hoge temperaturen te maken hebben, maar ook met hevige regenbuien, is een groen schoolplein dus eigenlijk onmisbaar.
Belangrijkste elementen op een groen schoolplein
Speelelementen van natuurlijke materialen
Boomstammen, keien en houten speeltoestellen stimuleren kinderen om te klimmen, springen en balanceren. Deze elementen prikkelen hun fantasie en dragen bij aan avontuurlijk spel.
Inheemse planten en bomen
Gebruik planten en bomen die passen bij het lokale klimaat. Dit trekt insecten en vogels aan, waardoor kinderen leren over de biodiversiteit. Zo help je bijvoorbeeld bijen in hun voortbestaan. Groene borders en struiken zorgen bovendien voor natuurlijke schaduw en beschutting.
Moestuin en kweekbakken
Een moestuin of kweekbakken maken kinderen bewust van waar hun voedsel vandaan komt. Het verzorgen van planten leert ze verantwoordelijk en geduldig te zijn. Bovendien helpt het om meer bewust te zijn van de waarde van voedsel.
Het leuke van het verbouwen van eten is dat de oogst gebruikt kan worden voor kookactiviteiten of gezonde snacks die op school genuttigd kunnen worden.
Insectenhotels en natuurlijke schuilplaatsen
Insectenhotels en vogelhuisjes trekken nuttige dieren aan. Kinderen leren zo over de belangrijke rol van bijen, vlinders en vogels in ons ecosysteem en hun respect voor de natuur neemt daardoor toe.
Paden en open ruimtes voor vrij spel
Open plekken en kronkelpaden bieden ruimte voor vrij spel en beweging. Hier kunnen kinderen rennen, fietsen of zelf spelletjes bedenken. Dit vormt een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van hun creativiteit.
Zitplekken en buitenklas
Rustige zitplekken en een buitenklas bieden ruimte om te leren en te ontspannen. Lesgeven in de buitenlucht maakt het leren afwisselender en zorgt voor een betere concentratie tijdens de lessen.
Subsidiemogelijkheden
Als je wilt investeren in een groen schoolplein, check dan of je in aanmerking komt voor subsidies. Op die manier profiteer je van alle voordelen van een groen schoolplein en beperk je de investering. Indien je niet goed weet waar je aan moet voldoen om voor een subsidie in aanmerking te komen, vraag dan een hoveniersbedrijf die groene schoolpleinen aanlegt om advies. Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk.